Peren:

  • Conference
  • Doyenne
  • TR. De Vienne

Peren een bron van vezels
Net als in appels bevatten peren veel vezels. Vooral in de schil, eet deze dus gerust mee op. Een middelgrote peer heeft ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Recent onderzoek bevestigd dat vezels het risico op diabetes type 2 verkleinen. Vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress. Zenuwachtig of nerveus? Een peer onderdrukt je stressgevoel.

Afvallen met peren
De peer is een ideale partner voor je dieet. Deze harde vrucht geeft je een verzadigd gevoel voor langere tijd waardoor je niet zo snel weer met een hongergevoel zit. Door zijn hoeveelheid aan water helpt de peer het vet in je lichaam af te breken en krijg je meer vocht binnen. Een pluspunt, omdat een peer zoet is van smaak, heb je niet snel goesting in ongezond zoet. Perfect dus voor een evenwichtig en gezond voedingspatroon.

Slimme peer
De gemiddelde peer bevat 15% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid koper. Dat mineraal is noodzakelijk voor een gezond centraal zenuwstelsel. Het effect op je hersenen? Een snellere communicatie tussen je zenuwen, we leren sneller dingen aan en ons geheugen wordt sterker. De peer stimuleert je concentratie en maakt je slimmer.

Harde of zachte peer?
Met de keuze voor een harde of zachte peer komen we bij de twee bekendste peren in België de Doyenné en de Conference. Doyenné is van nature een zachte peer, de Conference kan je zowel hard als zacht eten. De rijpheid herken je aan de ‘nek’ van de peer. Is deze strak en is de schil glad? Dan is de peer knapperig en stevig. Heb je liever een rijpere peer? Wacht dan best tot de steel en de schil een wat meegeven. Dan is hij mals en sappig. Peerliefhebbers kennen ook wel de rode peer? Ze smaken als een gewone peer maar hebben een rode tint. En wie weet, misschien binnenkort terug te vinden in je Fruit op het werk fruitmand.